Den glade kremmer

Han var en gudebenådet selger, humørspreder og ildsjel. Kjøpmann Lauritz Bakken hentet gjerne sine kunder ute gata og loset dem inn i butikken sin.

PØLSE: Varteigpølser var blant spesialitetene til superkremmer og ildsjel Lauritz Bakken.

Dagens Hovedbilde ble tatt i 1984. Bakken hadde da egentlig «pensjonert» seg og lagt ned butikken han hadde drevet siden 1943. Det skjedde mens salget av Varteig-pølser og annet ganesnadder gikk som varmt hvetebrød.
Det skulle likevel ikke gå lang tid før Bakken var på plass bak disken i de samme lokalene, som i dag for øvrig huser restauranten «Brasserie 74».
Da hadde pølsemakeren på Ise overtatt butikken, men Lauritz Bakken ble kjapt leid inn som salgskonsulent ved kjøttutsalget i gågata.

Den glade kremmeren var i sin tid den som tok initiativet til at deler av St. Mariegate skulle bli gågate. Flere andre av kjøpmennene trodde at kundene skulle forsvinne sammen med bilene, og det ble levert protestlister til kommunen.
Men gågata kom og Bakken fortsatte som kremmer i butikken, der service var et særdeles viktig ord. I flere år syklet han ut varer så langt som til Lande og Hafslundsøy. Salget gikk så strykende at han i en periode sysselsatte to faste visergutter.

_TILBUD: Det manglet ikke plakater som fortalte om gode tilbud i vinduene
_
Bilde to i dagens Fotoblikk er tatt i 1978. Det var for øvrig ikke bare sarpinger som lot seg lokke av de mange tilbudsplakatene i vinduene til Bakken. En stund drev den alltid blide kremmer i tillegg omvendt svenskehandel. Da hentet han pensjonister fra Munkedal til butikken. Hans datter Eirin hentet også en svenske til byen. Hun ble gift med Torbjørn Toll, som i flere år var iskriger i Sparta Amfi.
Bakken drev også selv med idrett, og han fikk dessuten oppleve barnebarnet Camilla Toll som OL-deltaker i seiling i Sydney i 2000.

På gamle dager var Lauritz Bakken en ivrig bowler, og han var aktiv inntil det siste. Hedersmannen og superkremmeren, som vokste opp på Hafslundsøy, gikk bort i 2008, over 90 år gammel.

_I DAG: I dag er det Brasserie 74 som holder hus i de gamle butikklokalene. _

Vist 1360 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Tante og Onkels Bok utsalg er også borte…

Annonse

Nye bilder