Den mørkeste dagen

Dagens bilde ble tatt på årets mørkeste dag i 2012, vintersolverv.

Motivet er hentet fra Solli Brug og viser at familien Dørje Berg har byttet ut en takstein. Den lyser til gjengjeld opp på dagen som er den mørkeste vi har her i nord. Jorda er da i det punktet av sin bane rundt sola hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola.

LYSER OPP: Den ene taksteinen lyser opp i mørket under vintersolverv på Soli bruk i 2012.

Det gir oss dagen med kortest dagslys i løpet av et år. Tidspunktet for når vintersolverv inntreffer varierer noe. Men i år vil vi få årets korteste dag søndag 21. desember. Vi sier at sola snur ved vintersolverv. Hvilket ikke er så bokstavelig ment, som det høres ut. Uansett blir dagene lengre etter solsnu. I eldre dager var denne tiden på året regnet for å være farlig og skummel.

21. desember var dessuten kjent for alltid å bringe mildvær, den såkalte kakelinna.

Men dette var også dagen for å brygge øl, og samtidig som tiden rundt solsnu var regnet som farlig, var det i tillegg en tid for å feire at solen kom tilbake.

Familien Dørje Berg er nevnt. Dagens bilde er ikke representativt for hva de har gjort med stedet. For gjennom årene har de ikke nøyd seg med å bytte en takstein. De har møysommelig pusset opp bygningsmassen og gjort det gamle bruket om til et utsøkt galleri og atelier. Selv er jeg ofte på besøk. Og besøkene omfatter mer enn kunstutstillinger. Stedet og bygningene i seg selv er verdt turen alene.

Vist 614 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder