Nedtur ble opptur

Verken «medisinmann» Villy Ahlsen, trener Kolbjørn Nilsen, leder Jan Kristiansen eller Finn Johansen ser spesielt glade ut her. Men senere samme år rykket SFK opp.

Bildet er tatt i 1978 og stedet er Halden stadion. Motstander er Kvik. Hvordan kampen endte kan jeg ikke erindre, men skal en tolke ansiktsuttrykkene på denne kvartetten virker ikke resultatet oppløftende.
Året før ble et katastrofeår for den tidligere storheten Sarpsborg Fotballklubb. Da rykket laget ned på tredje nivå i det norske seriesystemet. Den gamle keeperkjempen Kolbjørn Nilsen overtok da treneransvaret, og selv om SFK-gjengen på bildet ser molefonkne ut her, endte altså sesongen 1978 med opprykk til 2. divisjon, som inntil da hadde bestrålt av tre avdelinger, men som i 1979 ble omgjort til to avdelinger med 12 lag i hver.

Mannen til venstre på bildet, Villy Ahlsen, også kalt Villy Ball, var i mange år både materialforvalter, massør og medisinmann for SFK. Opprinnelig var han Spartagutt, men flyttet senere til Kurland og ble med i klubben med de velkjente blå og hvite stripene på draktene.
Villy var en kløpper til å massere og til få spillerne raskt tilbake etter skader. I tillegg var han i mange år en aktet og habil fotballdommer.
Villy Ahlsen var også kjent som en hedersmann av den gode, gamle skolen. Alltid snill og hjelpsom. Og han sto på både før og etter trening.
Ahlsen ble senere etterfulgt av fysioterapeut Harald Halvorsen.
1978 var for øvrig året Svein Dahl debuterte i SFK. Den rullingsrøykende Askim-karen skulle senere komme til å bli en scoringsmaskin for de blåhvite.

Med på laget var også profiler som Morten Thomassen, Reimar Halvorsen, Reino Fredriksen, Hans Melby, Harald Prestegård og Tommy «Tanken» Olsen. 1978 var dessuten året da klubben hentet skotten Jim McCalliog, som hadde spilt både for Manchester United og som var FA-cupmester med Southampton. Han rakk dog bare å spille to SFK-kamper før han vendte tilbake til balløya.

Sesongen 1978 var ellers den siste for en annen avholdt sarpehelt. Terje Sundbye opplevde både opp- og nedturer i sin karriere og fikk i flere år æren av å spille på øverste norsk nivå. Men han var også med da klubben rykket ned til nivå to i 1974.

Nedrykket til nivå tre i 1977 var nok likevel det mest bitre i et langt fotballiv for Sundbye, som ikke helt klarte legge fra seg støvlene etter opprykket i 1978. Selv om han var plaget av kneskader fortsatte han i Sparta med A-lagsfotball og senere oldboysfotball samme sted.
I dag er Sundbye en av mange frivillige hjelpere hos Sarpsborg 08. og han kan i tillegg se tilbake på en lang karriere som sosialt midtpunkt på gamleguttas fredagssamlinger på klubbhuset på Brevik.

Fjerdemann på dagens Fotoblikk trenger egentlig ingen nærmere presentasjon. De fleste vet at Finn Johansen har vært SFK-gutt fra barnsbein av og at han har gjort seg bemerket både som spiller og tillitsvalgt i klubben i hans hjerte.

Vist 753 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder