Mitt første bilde på trykk

1975 er et år jeg husker med glede og stolthet. 20. januar nevnte år fikk jeg mitt første bilde på trykk i Sarpsborg Arbeiderblad. Det viser gymnaskorene i aksjon i Tune kirke.

DET ALLER FØRSTE BILDET: Jeg var stolt da jeg fikk mitt første bilde på trykk i SA mandag 20. januar 1975. Motivet er gymnaskorene i Sarpsborgs konsert i Tune kirke. Solisten på bildet er Tom Gyllensten og dirigenten er Svein Erik Gundersen.

Jeg var 17 år og elev på fotolinja ved Glemmen videregående, og det var faren min Gunnar som kjørte meg til den aktuelle jobben i Tune kirke. Sjåførjobben hadde han fram til april da jeg fylte 18 år og fikk min første bil, en 67-modell Volvo Amazon.

TRYKKERIET: Slik så det ut i SAs trykkeri 17. desember 1975. Trykkerne Arne Jansen og Tormod Stålborg i aksjon.

Allerede som 13-åring bestemte jeg meg for å bli pressefotograf. Og jeg var sprekkeferdig av stolthet da jeg bladde opp i SA den januarmandagen.

Å jobbe i avis på den tiden var svære greier. Dette var lenge før nettets tid og det var trykte aviser og NRK fjernsyn som gjaldt.

SUKKER: Svenskehandel var et tema også i 1975. Da kjøpte nordmenn sukker på Svinesund.

I avisene var journalistene, på vennskapelig vis, gjerne litt hevet over oss fotografer. Og flere av dem benyttet konsekvent betegnelsen sjåfør i stedet for fotograf når vi skulle ut på jobb. Det verserte mange historier på den tiden. Som for eksempel Aftenposten-journalisten som var på jobb uten fotograf. Da han kjørte seg fast i snøen ringte han sporenstreks til redaksjonen og forlangte å få tilsendt en «sjåfør».

BERGET BERGINGSBIL: Et av mine oppdrag det første året var å forevige en bergingsbil som måte berges av en annen bergingsbil.

En annen historie utspant seg flere å senere, under OL i Calgary. Der bodde pressekorpset i brakker med tynne vegger.
– De var så tynne at vi kunne høre naboen tenke. Men siden min nabo var fotograf var ikke det noe problem, forklarte en NTB-journalist etter lekene.

Med tiden ble dog fotograferes status betraktelig høyere.

JUBILEUM: Fra Festivitetens 75-årsjubileum 10. oktober 1975. Fra venstre: Sverre- og Ellen Queseth, Einar Iversen og Turid- og Per Erstad.

Jeg fikk fast ansettelse i SA i 1978 og fikk da æren å jobbe sammen med flere lokale journalistlegender. Ikke minst Åsmund Øisang, som i tillegg til sin gode penn, utmerket seg med særdeles godt humør og lun humor.

Dessverre sluttet mange av de «gamle» mot slutten av 80-tallet. Men da dukket en journalistspire ved navn Erik Langsæter opp. Han var ung, men like fullt av den gamle skolen som foretrakk skrivemaskin framfor datatastatur. Hans syn på oss fotografer var også konservativt. Og den dag i dag ser han helst at jeg åpner bildøra for ham når vi skal ut på jobb.

SVERDET: Sverdet ble satt opp for første gang i 1975. Her skuespillerne Knut M. Hansson og Jens Bolling.

40 år er gått siden jeg fikk mitt første bilde på trykk. Det har vært 40 gode og spennende år. Jeg har aldri angret et sekund på mitt yrkesvalg. Og selv om jeg i likhet med sistnevnte journalist, mener at det meste var bedre før, har jeg i dag et nært og kjært forhold til mine digitale kameraer.

1975: Som en siste kuriositet i ukens fotoblikk deler jeg dette bildet av meg selv fra 1975.

Vist 2336 ganger. Følges av 3 personer.

Kommentarer

Du tar mange fine bilder!

Annonse

Nye bilder