Musikalsk mestermøte

Mange store musikk – og teaterpersonligheter har stått på scenen i Folkets Hus, som nå er blitt til Sarspborg Scene.

_SØT MUSIKK: Robert Levin og Camilla Wicks holdt konsert i Folkets Hus i 1976. Da var jeg og mange publikummere der. _

Dette bildet fra 1976 husker jeg godt at jeg tok. Robert Levin satt ved flygelet. Stjernepianisten, som da var blitt Norges Musikkhøyskoles første rektor, det ble han i 1973, hadde en dramatisk forhistorie.

Som jøde måtte han flykte til Sverige og unngikk så vidt å bli sendt i gasskammeret, Den historien fortalte akkurat Mona Levin om på TV i beste sendetid.
Robert Levin var i mer enn 40 år akkompagnatør og samarbeidspartner for internasjonale storheter som Yehudi Menuhin, Anne Brown, Elisabeth Schwarzkopf og Rita Streich. Han var født i 1912 i Oslo, som sønn av handelsmann David Levin.

Foreldrene og besteforeldrene hadde kommet til Norge fra Russland og Litauen. Allerede som helt liten viste Robert Levin at han hadde store musikalske evner, og bare tolv år gammel begynt ehan å ta timer hos den kjente klaverpedagogen Nils Larsen. Etter hvert ble han selv en kjent pedagog, orkesterleder, arrangør og ikke minst akkompagnatør.

Til Folkets Hus denne dagen som bildet er tatt, var han invitert sammen med den amerikanske fiolinisten Camilla Wicks, født i 1928, og fortsatt, etter det jeg vet, bosatt i USA.

Hun hadde en stor karriere i tiden etter andre verdenskrig, og opptrådte mange ganger i Norge, både til Robert Levins pianoakkompagment, og med store orkestre som Filharmonisk selskaps orkester i Oslo og Trondheim Symfoniorkester. Hun reiste og på flere turneer ut i distriktene. Trolig var dette en av dem, og Sarpsborg var et av stoppestedene. Det ble uansett en flott konsert, med mange publikummere i salen.

På den tiden var det en begivenhet både å ha og gå på konsert. Hva publikum hadde på seg vet jeg ikke, men trolig var de pyntet. De to på scenen var i hvert fall høytidelig kledd med fotsid kjole og svart dress. Når jeg tenker tilbake på de klassiske konsertene, som det ble arrangert mange av i Folkets Hus, kommer jeg på en episode i 1975.

Hvem som spilte husker jeg ikke, men det var Musikkens Venner som var arrangør. Jeg husker at jeg som fotograf tok av meg på beina for å unngå å lage lyd. Men at det sa klikk da jeg fotograferte, kunne jeg ikke gjøre noe med. Jeg måtte jo dessuten gjøre jobben min – jeg skulle forevige arrangementet for Sarpsborg Arbeiderblad, og måtte bare overse misbilligende blikk.

Men dagen etterpå fikk daværende redaktør Ole Moe en krass klage lagt på skrivebordet sitt. Kameraet mitt hadde nemlig lagd altfor mye lyd og dermed forstyrret konserten, ifølge publikum i salen.

Vist 1244 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder