Pris til stor kunstner

Det var stil over utdelingen da bysbarnet Håkon Stenstadvold mottok Sarpsborg Sparebanks kulturpris i 1975.

KULTURPRIS: Lauritz Opstad fikk æren av å dele ut Sarpsborg Sparebanks kulturpris til Håkon Stenstadvold. Sarpsborgs ordfører Eugen Olsen (t.v.) og banksjef Erik Bråten (t.h.) var med på prisutdelingen. Lauritz Opstad er også blant dem har fått denne kulturprisen.

Både hovedpersonen og en rekke av de øvrige promenerte gjestene hadde tatt på seg finstasen til denne høytidelige anledningen, som jeg for 40 år siden fikk gleden av å fotografere.

Sarpsborg Sparebanks kulturpris ble opprettet i forbindelse med byjubileet i 1966. Den har gått til en person eller institusjon i distriktet som har gjort en innsats når det gjelder utdannelse eller virksomhet på det kulturelle, kunstneriske eller vitenskapelige område.

_ALLSIDIG: Håkon Stenstadvold var en allsidig kunstner, og markerte seg både som maler, grafiker, tegner og kunstanmelder. Han holdt sin første separatutstilling i Kunstnerforbundet i Oslo i 1938. _

Opp gjennom årene er det en rekke kjente fjes som har mottatt prisen. I 1975 var turen kommet til Håkon Stenstadvold. Han ble født her i byen i 1912 og vokste opp til å bli en markant skikkelse i norske kunst- og kulturliv.

FESTIVITETEN: Det var alltid stil over arrangementet da kulturprisen ble delt ut i Festiviteten.

Han markerte seg både som maler, grafiker, tegner og kunstanmelder. Blant bildene var blant annet det store «Middag på Borregaard» fra 1934. Mange mener likevel han nådde sitt høydepunkt som kunstner da han illustrerte forfatter Sigrid Undsets «Kristin Lavransdatter».

Stenstadvolds pedagogiske evner førte også til at han jobbet som rektor ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i tretten år, og han virket også som kunstanmelder for blant andre Aftenposten.

KJENTE FJES: Her ankommer bryggeridirektør Per Egenæss og kone Festiviteten. Egenæss fikk for øvrig selv kulturprisen noen år senere. I bakgrunnen ordfører Eugen Olsen og hans kone.

100 år etter sin fødsel ble han hyllet med en stor utstilling i regi av Sarpsborg Kunstforening, Da ble det stilt ut 12 Stenstadvold-verk som ble gitt Sarpsborg kommune i gave i forbindelse med byens 950-årsjubileum i 1966.

Bankansatte: Roger Nordahl (sittende i midten) blant de mange bankansatte som fikk være med prisutdelingene.

Vist 1299 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder