Møkk i strie strømmer

Pæddekummen var i mange år et sentralt sted for sarpingers etterlatenskaper. Derfra fløt kloakken i strie strømmer nedover elva. Helt fram til 1989, da renseanlegget på Alvim sto klart, måtte folk i husklynga ved elvemunningen leve med urenset menneskelig avfall fra Østfolds hovedstad.

MØKK: Møkka lå lagvis i Pæddekummen og syntes godt da det var lite vann elva vinterstid. I bakgrunnen ser vi det gamle stuerlokalet, der min frisør Roger Hansen åpnet salong i 1972 før han flyttet tvers over gata i 1977.

Sarpsborg-kloakken rant altså rett ut i Pæddekummen, der kommunens folk til stadighet måtte mudre/fjerne den delen av møkka som ikke umiddelbart fløt nedover til plankebyen.

BANK: Også Sarpsborg sparebank hadde filial i Sandesund. Den lå ved siden av en frukt- og tobakksforretning. Til venstre ligger kullageret.

Men det var mer enn møkk og et staselig pissoar som preget Sandesund i gode, gamle dager. Tørste havnesjauere tok seg gjerne en skarp en etter endt arbeidsdag, og også andre med sans for en god dram trivdes også ved «Ribba» i Pæddekummen. Og rundt dem var det yrende forretningsliv. Dagens Fotoblikk-bilder ble tatt i 1975. Da hadde for eksempel Sarpsborg Sparebank fortsatt en filial i byens havnekvarter. Der fantes også bensinstasjon, dagligvarehandel, bakeri, tobakksforretninger, frisører, hyrekontor og mye annet i Sandesund.

BRU: I bakgrunnen ser vi at Sandesundsbrua er under oppføring. Og BP-stasjonen var fortsatt intakt.

Sandesund var for øvrig Sparta-land. Og stedet har fostret mange gode hockey- og fotballspillere. Blant dem Nils Witnes, som vokste opp i Bakkegata der det fantes spennende virksomheter som for eksempel 1000 Ting. Butikken hvor du fikk både forundringspakker, tobakk, prompeputer, godterier og karnevalsbekledning.

SAMLINGSPLASS: «Ribba» bak pissoaret var en yndet samlingsplass for sarpinger med sans for sterke drikkevarer.

På et av bildene fra 1975 skimter vi at Sandesundsbrua er under oppføring. Den sto ferdig i 1978 og gjorde blant annet sitt til at ferja mellom Sandesund og Sundløkka snart ble historie.

BP-stasjonen var et naturlig samlingspunkt for oss Alvim-gutter på Sandesundtur. Selv er jeg fortsatt ofte på besøk i Sandesund. Da hos min frisør som nå holder til i de tidligere lokalene til baker Johannessen.

GRUNT: Selv om det var grunt og møkkaskjær innerst i Pæddekummen, lå romslige skøyter fortøyd like på utsiden.

Vist 2333 ganger. Følges av 1 person.
Annonse

Nye bilder