Viser arkivet for desember, 2014

Seier på banketten

Odd Iversen og Andreas Diesen vant selvsagt banketten på Yvenhytta i 1983. På banen gikk det ikke like bra for legendariske «Ivers».

BANKETT: Yven-lederne Jan Åge Nilsen og Finn Gjerlaugsen har storfint besøk på Yvenhytta. Og Odd Iversen og Andreas Diesen vant banketten.

I 1983 hadde Yven storfint besøk. Selveste Odd Iversen akslet den gule og blå trøya under en oppvisningskamp mot SFK på Yvenbanen.
«Ivers» har skrevet seg inn i norsk fotballhistorie som en av de aller største. Kompromissløs og målfarlig. Han ofret alt i dueller. Hvilket dessverre også gjorde ham skadeutsatt. Odd Iversen fikk med seg 45 landskamper for Norge og scoret 19. mål. Med Rosenborg var han toppscorer i norsk eliteserie tre år på rad før han forsvant til den belgiske klubben Racing Mechelen. I 1973 bar det tilbake til Trondheim og Rosenborg hvor han ble i to år før Vålerenga fikk nyte godt av den trønderske målmaskinen. Han avsluttet karrieren i Rosenborg året før oppvisningskampen på Yvenbanen. Totalt scoret han 158 mål i norsk toppserie.

På Yvenbanen nøyde legenden seg med å spille en omgang. Ryktene vil ha det til at årsaken har to navn. Den første heter Reimar Halvorsen. Han spilte på den tiden i blåhvit drakt. Og i motsetning til Ivers var han forsvarsspiller. Men han var minst like uredd og kompromissløs som sin mer kjente motstander fra Trondheim. Noen vil nok også bruke karakteristikken i overkant tøff. Uansett skal en litt sen takling fra unge Halvorsen ha smertet såpass at rutinerte Iversen syntes det var greit med bare en omgang.

Den andre årsaken hevdes å hete bankett. Odd Iversen, som på ingen måte kunne beskyldes for å være avholdsmann, skal etter sigende ha ladet opp til banketten i god tid før selve kampen var over.
Hvem som vant selve fotballkampen skal være usagt. Men at Ivers og Yven-samlingens andre store kjendis, revyforfatter, skuespiller og programleder Andreas Diesen vant banketten, er hevet over enhver tvil.

LEGENDE: Fotballegenden Odd Iversen spiller her i samme drakt som Yvens toppscorer Dan Karlsen Wang. Til høyre SFKs Morten Thomassen.

Den andre personen i Yvendrakt på bilde nummer to i dagens fotoblikk heter Dan Karlsen Wang. Han er i dag både butler, gårdsforvalter og daglig leder ved Hafslund hovedgård. Men var altså i yngre dager en scoringsmaskin av rang i lavere divisjoner.
Mannen i SFK-drakt vil nok de fleste med noen år på baken og litt kunnskap om fotball kjenne igjen. Morten Thomassen spilte både for SFK og FFK. Som gutte- og juniorspiller var han fast innslag på aldersbestemte landslag.
I likhet med Odd Iversen har også Morten Thomassen en sønn som ble fotballspiller på høyt nivå. Joachim Thomassen spiller i dag for Sarpsborg 08, mens Steffen Iversen har lagt opp. Sistnevnte har i liket ned far Odd en rekke landskamper for Norge. Og han har scoret mål for klubber som Tottenham, Rosenborg, Vålerenga, Wolverhampton og Crystal Palace. Iversen junior fikk 79 kamper med flagget på brystet og står bokført med 21 landslagsmål.
Det var daværende Yven-leder Jan Åge Nilsen som tok initiativ til å invitere Diesen og Iversen til Sarpsborg. Dette for å skape blest om laget i sitt hjerte. Det klarte han til gagns.

Den mørkeste dagen

Dagens bilde ble tatt på årets mørkeste dag i 2012, vintersolverv.

Motivet er hentet fra Solli Brug og viser at familien Dørje Berg har byttet ut en takstein. Den lyser til gjengjeld opp på dagen som er den mørkeste vi har her i nord. Jorda er da i det punktet av sin bane rundt sola hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola.

LYSER OPP: Den ene taksteinen lyser opp i mørket under vintersolverv på Soli bruk i 2012.

Det gir oss dagen med kortest dagslys i løpet av et år. Tidspunktet for når vintersolverv inntreffer varierer noe. Men i år vil vi få årets korteste dag søndag 21. desember. Vi sier at sola snur ved vintersolverv. Hvilket ikke er så bokstavelig ment, som det høres ut. Uansett blir dagene lengre etter solsnu. I eldre dager var denne tiden på året regnet for å være farlig og skummel.

21. desember var dessuten kjent for alltid å bringe mildvær, den såkalte kakelinna.

Men dette var også dagen for å brygge øl, og samtidig som tiden rundt solsnu var regnet som farlig, var det i tillegg en tid for å feire at solen kom tilbake.

Familien Dørje Berg er nevnt. Dagens bilde er ikke representativt for hva de har gjort med stedet. For gjennom årene har de ikke nøyd seg med å bytte en takstein. De har møysommelig pusset opp bygningsmassen og gjort det gamle bruket om til et utsøkt galleri og atelier. Selv er jeg ofte på besøk. Og besøkene omfatter mer enn kunstutstillinger. Stedet og bygningene i seg selv er verdt turen alene.